Bacak Uzatma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
23 Temmuz 2024

Bacak Uzatma Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bacak Uzatma Ameliyatı

Bacak uzatma ameliyatı, manyetik rod yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemde kullanılan uzatma çivileri hem bacak boyu uzatmada hem de deformitelerin ortadan kaldırılmasında etkili olur. Başlangıçta 12,5-11,7 mm kalınlığında olan manyetik rod, bacak boyu uzatma konusunda erişkinlerde uygulanmıştır. Ancak günümüzde üretimi düşünülen 8,5 mm kalınlığında olan manyetik rodlar sayesinde, çocuklarda da kullanılması mümkün olacaktır. Kişilerde konforlu şekilde bacak boyunun uzamasını sağlayan bu yöntem, ülkemizde halen sayılı ortopedi merkezlerinde uzman kişilerce uygulanmaktadır.

Bacak Uzatma Ameliyatı Manyetik Rod Yöntemiyle Nasıl Yapılır?

Hastalar ameliyat yapılmadan önce klinik bir değerlendirmeye alınır. Yapılan röntgen incelemeleri sayesinde bacak kısalığı ve eğriliği tespit edilir. Bazı hastalarda omurga eğriliği (skolyoz) tespiti yapılır. Hastaların ameliyat edilmeden önceki bacak kısalığı oranı, kemikteki eğrilik durumu, uzatılması planlanan kemiğin manyetik rod tedavisi için uygunluğu gibi tespitlerin doğru olarak yapılması amacıyla, bilgisayarlı tomografi ve röntgen gibi incelemeler yapılır. Tüm planlamalar ve gereken ölçümler oldukça dikkatli ve özenli şekilde yapılır. Bu süreç genellikle 1 hafta içinde tamamlanır. Eğer hastanın bacak boyunun uzatılmasının manyetik rod tedavisine uygun olduğuna karar verilirse, hastaya ameliyat için uygun bir randevu verilir. Anestezi muayenesi yapılan hastanın tüm hazırlıkları özenle tamamlanır.

Hastalara başlangıçta femur kemiğinde diz kapağı altına açılan 1,5 cm'ye kadar bir kesikten manyetik rod yerleştirilir. Ameliyat bitince beşinci günden itibaren dıştan uzaktan kumanda yardımıyla bacak boyu her gün 1 mm kadar uzatılır. 3 ay geçtikten sonra hastada 4,5 cm bacak boyu uzatma işlemi yapılmış olur. Uzatmanın olduğu kemikte yeni kemik oluşur. Bu aşamadan sonra hasta ağırlığını tam olarak vererek, koltuk değneğine gerek kalmadan yürüyebilir. Ameliyattan sonra hastalar en fazla 20 kg ağırlığı bacaklarına vererek, koltuk değneği yardımıyla yürüyebilir.

Bazı hastalarda bacak kısalığı manyetik rodla uzatılabilecek orandan daha fazla olabilir. Eğer bacak kısalık miktarı 11 cm'ye kadar olursa, ilk olarak kalça ekleminden manyetik rod yerleştirilir. Sonradan bacak boyundaki uzama 6,5 cm'ye kadar olunca, ikinci kez manyetik rod uygulanır. Bu şekilde kişide geri kalan kısalık kolaylıkla giderilir.

Ameliyat bittiğinde manyetik rod kemiğe uygulanmış olur ve mevcut kemik eğriliği de bu esnada düzeltilir. Hastalar ameliyattan sonraki gün yürütülmeye başlar. Ancak yürürken hastaların çift koltuk değneğinden destek alması, fizyoterapistlerin yardımıyla egzersizler yapması gerekir. Bacak boyu uzatma işlemi yapılan hastalar 4-5 gün sonra taburcu edilir. Hastalar evde her gün düzenli şekilde kendilerine öğretildiği gibi, kumandayla bacak boyu uzatma işlemini yaparlar. Bacak boyu uzatma sırasında hastalar normalde ağrı hissetmezler. Yani vücutları bu uzatmayı hissetmez. Uzama oldukça yavaş şekilde gerçekleşir.

Bacak Uzatma Ameliyatı Kırıklarda da Uygulanır mı?

Çocuklukta bacaklarda oluşan kırıklar nedeniyle bacakta kısalık ve eğrilik oluşabilir. Bu tür hastalarda tek bacakta iki kemiğe birden bacak boyu uzatma işleminin yapılması gerekir. Ameliyattan önce buna uygun bir planlama yapılır ve uyluk kemiği manyetik rodla uzatılır. Ardından kaval kemiği de kilitli plaka yardımıyla düzeltilir. Bu tedavi manyetik rodla 8 ay kadar sürer. Bu yöntem sayesinde hastalarda 9 cm'ye kadar bacakta kısalık ve eğrilik tedavisi uygulanır.

Bacak boyu uzatmada kullanılan manyetik rod, skolyoz eğriliğinden oluşan kısalıkları, kemik kırıklarından ve kalça kireçlenmesinden oluşan bacak kısalıklarını başarılı bir şekilde tedavi eder. Tedavinin ardından hastaların düzenli şekilde röntgenleri alınır, fizyoterapi egzersizleri yapmaları sağlanır. Takiple birlikte bacak boyu uzatma süreci konforlu şekilde geçer. Ancak hastaların bu süreçte bacaklarına en fazla 20 kg yük bindirmesi önemlidir. Aksi halde uzatma rodları kırılacağından başarısız bir tedavi gerçekleşir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şirzat

23 Temmuz 2024 Salı

Bacak uzatma ameliyatında manyetik rod yöntemiyle nasıl bir süreç yaşanır? Ameliyat sonrası ağrı hissedilir mi? Ve bacak uzatma işlemi ne kadar sürede tamamlanır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba ޞirzat,

Bacak uzatma ameliyatında manyetik rod yöntemi genellikle düşük invaziv bir seçenek olarak kabul edilir. Bu yöntemde, bacak kemiklerine yerleştirilen manyetik rodlar, dışarıdan uygulanan manyetik alanlarla kontrol edilerek kemiklerin yavaş yavaş uzaması sağlanır. Ameliyat sonrasında bir miktar ağrı ve rahatsızlık hissetmek normaldir, ancak bu durum genellikle doktor tarafından verilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Bacak uzatma işlemi genellikle kemiğin uzama hızına bağlı olarak değişir, ancak ortalama olarak günde 1 milimetre uzama beklenir. Bu da toplamda 5-6 cm'lik bir uzatma için yaklaşık 2-3 ay sürebilir. Tabii ki, bu süreç hastanın sağlık durumuna ve uzatma miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sağlıklı ve hızlı bir iyileşme süreci dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni