Klipsli Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
06 Temmuz 2024

Klipsli Ets Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Klipsli ETS Ameliyatı

Klipsli Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) ameliyatı, insanlarda aşırı terleme (hiperhidroz) ve aşırı yüz kızarması (flushing) gibi durumların tedavisi için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Genellikle sempatik sinirlerin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, bazı insanlarda yaşam kalitesini ciddi derecede etkileyebilir. Bu ameliyat sayesinde kişilerin sempatik sinirleri, vücudun belirli bölgelerinden klipsler yardımıyla sıkıştırılarak devre dışı bırakılır. Böylece ameliyat sonrasında hızlı bir etki görülür ve kişinin yaşadığı kızarma veya terleme sorunları ortadan kalkar.

Ameliyatın Özellikleri ve Süreci

Klipsli ETS ameliyatı, kapalı cerrahi yöntemle yapılır ve video yardımlı teknikler kullanılır. Bu nedenle iyileşme süreci oldukça kısadır. Ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir ve kişi ameliyat sırasında hiçbir şey hissetmez. Ameliyat genellikle kişinin koltuk altından yapılır. Bu bölgede açılan 7-8 mm'lik bir delik aracılığıyla bir kamera yerleştirilir. Kamera, çubuk kamera olduğundan dolayı büyük kesilere ihtiyaç duyulmaz. Görüntü monitörden izlenir ve sempatik sinirler yaklaşık 5 mm büyüklüğündeki klipslerle sıkıştırılarak devre dışı bırakılır.

Klipsli ETS ameliyatı, kişiden kişiye değişiklik gösteren bir sürede yapılır, ancak genel olarak 25-30 dakika arasında sürer. Anestezi ve hazırlık süreci de yaklaşık 30 dakika sürdüğü için toplam ameliyat süresi yaklaşık bir saati bulur. Ameliyatın hangi koltuk altından yapılacağı, genellikle kalbin sola yakın olması nedeniyle sağ taraftan tercih edilir. Ancak her iki koltuk altı da ameliyat için uygundur.

Yaş Sınırı ve Uygulama Şartları

Klipsli ETS ameliyatı için yaş sınırı genellikle en az 15, en fazla ise 50 olarak belirlenmiştir. Özel bir durum olmadıkça bu yaş aralığı dışındaki kişilere ameliyat uygulanmaz. Ancak kişinin sorunları yaşamı engelleyecek kadar büyükse yaş dikkate alınmadan ameliyat gerçekleştirilebilir. Genellikle acil durumlar olmadıkça kişilerin 15 yaşını tamamlaması beklenir.

Ameliyat Sonrasında Vücuttaki Değişiklikler

  • Ameliyat sonrasında vücutta bazı değişiklikler görülebilir. Örneğin, sempatik sistemin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan hipertansiyon sorunları, sempatik sinir sisteminin bir kısmının devre dışı bırakılmasıyla azalabilir.
  • Sempatik sinirlerin aşırı çalışmasına bağlı olarak kalpte çarpıntı gibi durumlar görülebilir. Bu gibi durumlar da klipsli ETS ameliyatı olan kişilerde ortadan kalkar. Örneğin, sınava giren öğrencilerde kalp atışının hızlanması gibi durumlar azalır.
  • Migren problemi olan kişilerde, ameliyat sonrasında baş ağrılarında ciddi bir azalma hissedilebilir. Sıkıştırılmış sinirler, baş ağrılarının azalmasına ve migrenin etkilerinin hafiflemesine yardımcı olur.
  • Ameliyat sonrasında sosyal fobi olarak bilinen psikolojik problem de ortadan kalkabilir. Sempatik sinirlerin ani çalışması nedeniyle toplum içinde terleme veya yüz kızarması yaşayan kişiler, ameliyatla bu sorunlardan kurtulabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Zehirli Guatr Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Ortopedi Ameliyatları Riskleri ve Sonrası

Ortopedi Ameliyatları Riskleri ve Sonrası