Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
08 Temmuz 2024

Kapakçık Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kapakçık Ameliyatı

Kalp, vücuda gerekli olan oksijenli kanı sürekli olarak pompalayan bir organdır. Kalbin içindeki dört kapakçık, kanın kalp içerisinde tek yönde pompalanmasını sağlar. Kalp kapakçıkları, kanın kalbinizin çeşitli kısımlarına doğru olarak ilerlemesini sağlayan kapılar gibidir. Eğer kalp kapakçıklarında bir sorun varsa, kanın kalbinizin içinde ve vücuttaki normal akışı bozulur. Bu durum sağlığın bozulmasına neden olabilir. Kapakçık cerrahisi sayesinde kapakçıklarda oluşan sorunlar iyileştirilebilir.

Kapakçık Ameliyatı Uygulaması

Bu ameliyatla bir veya daha çok kapakçığın tamiri yapılır veya yeni bir kapakla değiştirilir. Kapakçık tamiri, hasta kapakçığın iyileştirilmesini ve daha iyi çalışmasını sağlar. Kapakçığın değiştirilmesi, eski ve hastalıklı olan kapağın alınarak yerine yeni bir kapakçığın konulması işlemidir. Bazen bu kapağın tamir edilmesi veya değiştirilmesine cerrah operasyon esnasında karar verir. Cerrah, kalbe ulaşmak için göğüs önündeki iman tahtası kemiğini açar. Ameliyat sonunda bu kemik çelik tellerle tekrar birleştirilir. Kemiğin kaynaması yaklaşık 6 hafta sürer.

Kapakçığın Tamiri

Kapakçığın tamiri esnasında, kapakçığın bir kısmı yeniden yapılandırılır ya da bir kısım kapakçık dokusu alınarak, kapakçığın daha iyi çalışması temin edilir. Sızıntı yapan kapaklardan bir kısım dokunun alınması, kapakçığın daraltılıp daha iyi kapanmasını sağlar. Dar olan kapakçık dokusunun serbestleştirilmesi, kapakçığın daha iyi şekilde açılmasını sağlar.

Kapakçık Değiştirilmesi

Eğer kapakçık tamir edilemeyecek durumdaysa, suni bir kapakçık ile değiştirilir. İki tür suni kalp kapakçığı vardır:

  • Mekanik Kapakçıklar: Biyolojik olmayan bir maddeden yapılmıştır. Bu kapakçık takılan hasta ömrü boyunca kan sulandırıcı 'Coumadin' adında bir ilaç kullanır.
  • Biyolojik Kapakçıklar: Bu kapakçıklar çeşitli hayvan ve bazen de insan dokusundan yapılır. Bu kapakçık takılan hastanın, ameliyat sonrası kanı sulandırıcı ilaç almasına gerek yoktur, ancak bu tür kapakçıklar mekanik olan kapakçıklar kadar uzun ömürlü değildir.

Cerrah, hastanın kapak türünün hangisi olacağı konusunda ayrıntılı bilgi verir. Hastanın yaşı, mesleği, kapak büyüklüğü, kalp ritmindeki bozukluklar ile hayat boyu kanı sulandırıcı ilaç alıp alamayacağı ve müdahale edilecek kapakçığın sayısı bu konuda dikkate alınacak hususlardır.

Ameliyat Esnasında Kan Dolaşımı

Kapakçık ameliyatı başında kalbin geçici durdurulması gerekebilir. Bu süreç içerisinde, kan dolaşımı bir kalp-akciğer makinesi tarafından sağlanır. Ameliyat sonunda kalp ve akciğer tekrar devreye sokulur ve normal işlevine devam eder.

Kapakçık Ameliyatında Cerrahi Ekip

Ameliyatta emeği geçen herkesin, ameliyat esnasında vazgeçilmez bir görevi vardır. Kalp cerrahı ve yardımcıları, hemşirelerin de yardımıyla ameliyatı gerçekleştirir. Anestezi uzmanı, sürekli olarak hastayı takip eder ve ağrısız bir ameliyat olmasını sağlar. Perfüzyonist ise ameliyat esnasında kan dolaşımını sağlayan kalp-akciğer makinesini yönetir. Yaşamsal bulgular ameliyat süresince devamlı olarak kontrol edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sinüzit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası