Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
06 Temmuz 2024

Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Bacak Ameliyatı

Bacak ameliyatı, çeşitli sebeplerle gerçekleştirilebilir. Özellikle çarpık ve ince bacaklar için ameliyat yapılabilir. Her iki cinsiyette de bacak ve baldır bölgesi vücut yapısında önemli bir yere sahiptir, çünkü bu bölgelerin kamufle edilmeleri zor olur. Dışarıdan ince ve çarpık görünen bacaklar, estetik bakımdan hoş karşılanmaz ve bu durum bireyleri olumsuz etkileyen unsurlardır. Bacak ameliyatı sayesinde bu kusurlar rahatlıkla düzeltilebilir. Erkekler genellikle kaslı bir bacak görünümünü tercih ederken, kadınlar simetrik, estetik görünümlü, normal kalınlıkta ve düzgün bacaklara sahip olmayı arzu ederler.

Gerekli olması durumunda, bacak ameliyatında bölgeye yağ hücreleri nakledilerek dolgunluk sağlanabilir. İhtiyaç duyulduğunda bacaklardaki S şeklindeki görünümü sağlamak ve çarpıklıkları düzeltmek amacıyla silikon protezler kullanılabilir. Ameliyat, diz arkasından açılan küçük kesilerden yapılır. Bacaklardaki boşluk düzeltilerek, kalıcı bir iyileşme sağlanır. Bacaklardaki bu sorunların sebepleri çocuklukta yapılan hatalı spor etkinlikleri, beslenmedeki hatalar, çevresel etkenler ve genetik faktörler olabilir. Bacak ameliyatı, ince ve çarpık bacakların düzeltilmesi amacıyla olduğu kadar, polio (çocuk felci), club foot (doğuştan çarpık ayak) gibi baldır kaslarında gerginlik sorunu yaratan rahatsızlıkların düzeltilmesi için de yapılabilir.

Bacak Ameliyatı İçin Uygun Hastalar Hangi Yolu İzlemeli?

Bacaklarda şekil bozukluğu sorunundan muzdarip olanlar, bu alanda uzman plastik cerrahlara danışmalıdır. Bacak şekil bozuklukları, asimetrik bacak, kalın ve ince bacak, parantez bacak, çapraz bacak, dalgalı bacak gibi sınıflandırılabilir. Bacakları etkileyen yağlanma ise özellikle kalça, uyluk ve diz içlerinde yoğunlaşır. Bu tespitler yapıldığında yani detaylı muayenenin ardından, bacak ameliyatının hangi istekler doğrultusunda yapılacağına karar verilir. Bacaklardaki simetri değerlendirilerek, ameliyatta izlenecek yöntem tespit edilir. Eğer bacaklara implant yapılacaksa, bacağın büyümesine uygun protez ölçüsü belirlenir. Yağ transferi gerekiyorsa, hastanın bu konudaki toleransı belirlenir. Sigara kullanımı, aldığı ilaçlar, bitkisel ürünler gözden geçirilerek, bacak ameliyatı öncesindeki tedbirler tamamlanır.

Bacak Ameliyatında Neler Yapılır?

  • Çarpık ve ince bacaklar yağ transferi yapılarak düzeltilir
  • Çarpık ve ince bacakların düzeltilmesinde implant kullanılabilir
  • Liposculpture ve yağ transferi sayesinde bacaklardaki denge sağlanır
  • Ayak bileği ile diz bölgesi kalınlaştırılabilir ya da inceltilebilir
  • Kalın bacaklar inceltilebilir

Bacak Ameliyatında Yapılan İşlemler

İmplant Kullanımıyla Çarpık ve İnce Bacakların Düzeltilmesi: Bu bacak ameliyatında silikon gibi yumuşak protezler kullanılır. Hastanın ihtiyacına uygun ebatta protez belirlenir. Bacak ameliyatı sedasyonla ya da lokal anesteziyle yapılabilir. Diz arkasındaki doğal kıvrımdan kasların üstüne yerleştirilen protezlerle, ameliyat 1-1,5 saat içinde tamamlanır. Hasta aynı gün taburcu edilir, çalışanlar bir haftada işlerine geri dönebilir. 15 gün kadar kompresyon çorabı giyen hastalar, aynı zamanda kasları gevşetmek için topuklu ayakkabı, topuklu terlik giymelidir. Hastalar 3 ay sonra koşuya bile başlayabilir.

Yağ Transferiyle Çarpık ve İnce Bacakların Düzeltilmesi: Yağ transferi, hastaların bel, karın ve dizden alınan yağların bacaklara transfer edilmesi suretiyle yapılır. Hafif şekillendirmede oldukça başarılı bir yöntemdir. Lokal ya da genel anestezi altında, 1,5-2 saat içinde tamamlanır. Aynı gün taburcu edilen hastalar, 1 haftada işlerine geri dönüş yapabilirler. Yine kompresyon çorabı 15 gün süreyle giyilmeli ve topuklu ayakkabı ve terliklerle kaslar gevşek tutulmalıdır. Tam iyileşme 3 ay içinde gerçekleşir.

Aynı zamanda bacak ve dizdeki orantısız yağlar alınarak, bacaklardaki zayıf alanlara transfer edilebilir. Diz içinden alınan yağlar, bacaklardaki kaslı görüntüyü yumuşatmak için kullanılabilir. Transfer edilen yağ hücreleri 6-8 ay içinde biraz erise de ikinci bir ameliyat yapılarak eksikler tamamlanabilir.

Kalın Bacakların İnceltilmesi, Ayak Bileği ve Diz Bölgesinin Kalınlaştırılması ya da İnceltilmesi: Bacaklarda bulunan gastrokinemos kası aşırı belirgin olursa, bacak ameliyatı sayesinde inceltilebilir ve bacaklarda incelme sağlanır. Ayak bileğinde ve dizde yapılan kalınlaştırma, inceltme işleminde ise protezler ve yağ enjeksiyonu kullanılır.

Bacak Ameliyatı Sonrası İyileşme

Hastalarda iyileşme, bacaklarda kullanılan implant sayısına bağlı olarak gerçekleşir. 2-3 gün kadar bacakların hafif yüksekte tutulması tavsiye edilir. Hastalardaki bandajlar çıkarılınca, günlük işler daha rahat yapılabilir. İş yaşamına 1 hafta içinde dönülebilir. Hastaların tam olarak aktif bir yaşam sürmesi 6 hafta içinde gerçekleşir. Bu süreçte kısa yürüyüşler, hafif egzersizler yapılabilir. Ancak ağır aktiviteler için 3 ay beklenmelidir. Bacak ameliyatı sonucunda hastalar ruhsal olarak kendilerini iyi hisseder, bacakların işlevleri daha kolay yerine getirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Polip Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Polip Ameliyatı Sonrası Riskleri ve Sonrası

Kızlık Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kızlık Zarı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ayak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Polip Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dış Gebelik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Dermoid Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Dermoid Kist Ameliyatı Riskleri ve Sonrası