Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Açık Prostat Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Prostat, erkeklerde yaygın olarak korkulan hastalıkların başında gelir. İdrar kesesinin alt kısmında bulunan ve yaklaşık 20 gram ağırlığında olan bu organ, erkeklere özgüdür. Prostat, spermlerin beslenmesini sağlar ve bu nedenle döllenme sürecine yardımcı olur. Yaklaşık olarak 18-20 yaşına kadar pek aktif olarak çalışmaz, ancak bu yaşlardan sonra aktif olarak büyümeye başlar.

Açık Prostat Ameliyatı Nedir?

İyi huylu prostat büyümesi ameliyatı, eski cerrahi yöntemlerden biridir. Günümüzde modern teknolojinin gelişmesiyle birlikte, açık prostat ameliyatı daha az tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Bu operasyon, modern teknolojik yöntemlerle ameliyatın çok uzun süreceği ve çok büyük (200-250 gramın üzerinde) prostat bulunan hastalarda uygulanır. Önceden 60 gramın üzerinde prostat bulunan hastaların ameliyatında klasik TUR yönteminin risk oluşturacağı kişilerde sıkça kullanılan bu uygulama, günümüzde artık fazla tercih edilmemektedir.

Açık Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Açık prostat ameliyatı, karın alt tarafından veya apışarasından yapılan ve yaklaşık 10-15 santimlik bir kesikten gerçekleştirilen cerrahi bir yöntemdir. Bu operasyonda cilt kesilerek işlem yapılır. Kesikten sonra cilt altındaki yağ depoları, prostat ve mesanenin üzerini örten kas dokuları ayrıldıktan sonra, yönteme bağlı olarak prostat kapsülü veya mesane açılarak prostat kapsülü içeride bırakılacak şekilde prostatın büyümüş kısmı bir parmak ile ayrılarak alınır. Daha sonra yine yönteme bağlı olarak prostat kapsülü veya mesane kapatılır ve kaslar dikilir. Ardından cilt altı yağ dokuları ve kaslar dikilerek kapatılır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Ameliyat sonrasında hastalar yaklaşık 7-10 gün arasında sonda takılarak izlenir. Bu süre boyunca ilk üç gün ağırlıklı olarak idrardan kan gelir ve hastalar hastanede yattıkları süre boyunca durumları sondalı olarak takip edilir. Yara üzerinde yağ nekrozu gelişmesi ve enfeksiyon durumunda açık yara pansumanı yapılması ve daha sonra tekrar dikilme ihtimali, uzun süre hastanede yatışı ve hastaların diğer yöntemlere göre daha uzun süre ve şiddetli ağrı hissetmesi, bu yöntemin bilinen dezavantajlarıdır. Bu dezavantajların sonucunda, açık prostat ameliyatı modern yöntemlere göre hızla popülerliğini yitirmektedir. Artık günümüzde dev prostatlı hastalarla karşılaşılmadıkça açık prostat ameliyatı uygulanan bir yöntem değildir.

Modern Alternatifler

Günümüzde, prostat büyümesi ameliyatlarında daha az invaziv yöntemler tercih edilmektedir. Bunlar arasında:

  • Transüretral Rezeksiyon (TURP)
  • Lazer Prostat Cerrahisi
  • Minimal İnvaziv Tedavi Yöntemleri

bulunmaktadır. Bu yöntemler, hastaların daha kısa sürede iyileşmelerini sağlamakta ve daha az komplikasyona neden olmaktadır.

Sonuç

Açık prostat ameliyatı, prostatın büyük olduğu ve diğer yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda hala kullanılabilen bir yöntemdir. Ancak modern cerrahi tekniklerin ve teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, bu tür ameliyatların sayısı oldukça azalmıştır. Hastalar, doktorlarıyla birlikte kendilerine en uygun tedavi yöntemini seçmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni