Karın Gerdirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
12 Temmuz 2024

Karın Gerdirme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı, tıbbi terminolojide abdominoplasti olarak adlandırılan bir ameliyattır. Bu işlem sırasında karın bölgesinde bulunan fazla deri ve yağ dokuları alınır, bu sayede düz ve sıkı görünen bir karın oluşturulur. Egzersiz ve diyet ile karındaki fazlalıklardan kurtulamayan kişiler için oldukça yararlı bir operasyondur. Estetik cerrahi işlemler arasında yer alan bu müdahale, kişiye özel yapıldığından, ameliyat planlaması herkeste farklılık gösterir. Karın bölgesi, yaşlanma, hamilelik, genetik faktörler veya önceki karın bölgesi ameliyatları gibi nedenlerle sarkma gibi sorunların yaşandığı bir bölgedir. Karın germe ameliyatı, kişinin bu sorunlarını giderebilir.

Karın Germe Ameliyatı Planlaması

Kişinin karın bölgesindeki yağlanmanın derecesi, ciltteki sarkma oranı, gevşekliğin miktarı ve fazla kilonun dağılımı gibi etkenler estetik cerrah tarafından ameliyattan önce değerlendirilir. Karın germe ameliyatının nasıl yapılacağı bu değerlendirmeler sonucu belirlenir. Hastalarda kilo verme amacıyla yapılmasa da bu ameliyat, bel bölgesinin de biraz incelmesine neden olabilir.

Kişinin karın bölgesinde daha önce geçirdiği ameliyatlar ve sigara alışkanlığı değerlendirilir. Hastanın sigara içmesi halinde, ameliyattan önceki 3 hafta boyunca sigara içmemesi ve ameliyat sonrası 3 hafta daha sigara içmemesi gerektiği konusunda uyarı yapılır. Karın germe ameliyatında cildin gergin olması için incelmesi gerekir. Bu nedenle hastanın kilo vererek cildi inceltmesi önemlidir. Hastaların kan sulandırıcı ilaçları da operasyondan 2 hafta önce kesmeleri gerekir. Kadınlar ameliyatı adet dönemlerinde yaptırmamalıdır. Bu konuda cerraha gereken bilgilendirme yapılmalıdır.

Karın Germe Ameliyatında Kullanılan Yöntemler

Tam Karın Germe Yöntemi: Bu yöntem, karın bölgesindeki sorun göbek deliğinin üzerine kadar çıktıysa ve karın kasları birbirinden ayrıldıysa kullanılır. Ameliyatta göbeğin üstünden ve kasık arasındaki bölgede dikey bir kesi açılır. Gerekirse ilave yatay kesiler de açılır. Karın germe ameliyatında bu sayede göbek deliği çevresindeki sarkmalar, gevşemeler, fazla yağ ve cilt dokusu alınır. Ameliyatta genel anestezi kullanılır. Yaklaşık olarak 3-4 saat içinde operasyon tamamlanarak, karın germe işlemi yapılır.

Mini Karın Germe Yöntemi: Bu yöntem, karın bölgesindeki sorunun göbek deliğinin altında kalması durumunda ve karın kaslarında gevşeklik ve sarkma olmadığında kullanılır. Bu ameliyatla göbek deliğinin altındaki sorunlar giderilir. Bu operasyon yaklaşık 1,5 saat içinde tamamlanır. Ameliyattan sonra kalan iz bikini bölgesine gizlenir.

Karın Germe Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu ameliyat sayesinde sıkı ve gergin bir karına sahip olan kişiler, iyileşme sürecinde bazı konulara dikkat etmelidir.
  • Ameliyatta takılan idrar sondası, hasta ayağa kalkınca çıkarılır. Ağrıların daha az olması için hastalara belirli bir yatış pozisyonu önerilir. V pozisyonu olarak bilinen bu yatış, gövdenin 45 derecelik açıyla yükseltilmesini gerektirir. Hastaların ameliyattan sonra bacaklarını hareket ettirmesi gerekir.
  • Ameliyat tamamlanınca hastaya özel bir korse giydirilir. Bu, şişkinliğe ve karının hareket etmemesine yardımcı olur. Korsenin basıncı ayarlanabilir.
  • Hastalar ameliyattan sonra hemen yemek yiyemezler. Önce sulu gıdalarla beslenmeleri gerekir. Yemekleri az miktarda yemeli ve gaz yapmayacak olanları tercih etmelidirler.
  • Karın germe ameliyatı yapılan hastalar için en zorlu gün ilk gündür. Bu süreçte olan ağrılar için ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Bu ameliyatta en önemli komplikasyon emboli durumudur. Bu yüzden hastalara kan sulandırıcı ilaçlar ve bacaklarda varis çorabı kullanımı önerilir. Devamlı olarak bacakların, kalçanın hareket ettirilmesi ve bölgelere masaj yapılması gereklidir.
  • Hastalar ameliyattan sonra ayağa ilk kalkacakları zaman mutlaka destek almalılar. Yürürken dik olarak yürümekten, gerinmekten ve karını etkileyen hareketlerden kaçınmalıdırlar.
  • Ameliyatın ardından 2 gün kadar ödem şikayeti olabilir. Daha sonra bu etki azalır ve kaybolur.
  • Hastalar 2-3 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilirler. Evde en az 1 hafta dinlenme süreci geçirmelidirler. Hastalar normal yaşamlarına ikinci haftada başlayabilirler. Ancak 6 hafta güneşten uzak kalmaları, sauna gibi yerlere girmemeleri gerekir. Eğer mini karın germe ameliyatı yapılmışsa, hastalar hareketlerinde daha rahat olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ortopedi Ameliyatları Riskleri ve Sonrası

Ortopedi Ameliyatları Riskleri ve Sonrası

Obezite Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Obezite Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Topuk Dikeni Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Törpüleme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun Törpüleme Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Şeker Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Şeker Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Mide Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Mide Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Anju Ameliyatı Riskleri ve Sonrası