Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
20 Temmuz 2024

Gömülü Diş Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Gömülü Diş Ameliyatı

Dişler, çene kemiğine yapışık bir şekilde ağız yapısının içerisinde bulunan önemli yapılardır. Gömülü dişler, diş etini delip çıkmadığında çene kemiğine baskı yaparak ciddi ağrılara yol açabilir. Bu ağrıların şiddetli olmasının en önemli sebebi, sinirlerin beyne anında ağrı sinyali göndermesi ve bu durumun dayanılmaz ağrılara sebep olmasıdır.

Çocuklarda Gömülü Dişler

Çoğunlukla çocukluk döneminde çıkan süt dişleri, köpek dişleri, azı dişleri ve yan kök dişleri sancılı dönemler yaşatabilir. Bu dişler çıkarken bebek ve çocuklarda ateşlenme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hatta bu rahatsızlıklar sebebiyle çocuklarda ciddi sağlık sorunları görülebilir. Ancak zamanla bu dişler diş etini delerek dışarı çıkar. Bazı durumlarda diş eti yarılmayarak diş, diş eti dolgusunun altında kalır ve çene kemiğine baskı yapar. Bu durumda kanama ve iltihap oluşabilir. Böyle durumlarda diş hekimleri, çocuğun dişlerinin dışarı çıkmasını sağlamak amacıyla diş eti açma işlemi yapar.

Yetişkinlerde Gömülü Dişler

Yetişkinlerde ise özellikle 20 yaş dişleri çıkarken ciddi problemler ortaya çıkabilir. 20 yaşını dolduran bireylerde bu dişler çıkarken yoğun ağrılar oluşabilir. Diş eti altında gömülü kalan dişler, dışarı çıkmaz ve bu durumda diş hekimleri gömülü dişin çıkarılması amacıyla ameliyat gerçekleştirir. Ameliyat esnasında diş eti neşter yardımıyla açılır ve gömülü diş pense yardımıyla yerinden çıkarılır. İşlem tamamlandıktan sonra bölge pamuk yardımıyla kapatılarak tampon uygulanır.

Gömülü Çürük Diş Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bir kısım diş hastalarında, düzenli diş bakımı yapılmadığı için diş yapısı kırılarak kök diş eti altında kalır. Kökün çürümesinden dolayı ağrı oluşmaz ve zamanla diş eti, diş kökünü sarar. Ancak ilerleyen dönemlerde bu diş kökü çürümeden dolayı ağrılar oluşturur. Bu durumda gömülü diş kökünün ameliyatla çıkarılması gerekir. Öncelikle diş eti neşter yardımıyla açılır ve pense yardımıyla kök yerinden çıkarılır. Diş hekimi uygun görürse, diş etinin daha çabuk iyileşmesi için dikiş atar ve pamuk yardımıyla tampon uygulayarak kanamayı durdurur.

Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Her türlü ameliyat kendi içinde önem taşımaktadır. Gömülü diş ameliyatları da oldukça önemli ameliyat türlerindendir. Beyin bölgesine olan yakınlıktan dolayı, olası bir apse veya iltihap durumunda beyin olumsuz etkilenerek ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle gömülü diş ameliyatından sonra ağız sağlığına dikkat edilmeli, sert ve katı besinler tüketilmemeli, olası bir şişlik, ağrı veya çene kemiğinde yanma hissi oluştuğunda hemen uzman hekime başvurulmalıdır. Ayrıca diş hekiminin verdiği ilaç ve tedavi önerilerine harfiyen uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Deliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Tümör Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Ses Teli Nodülü Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme

Apandisit Ameliyatı Sonrası Beslenme